Rood beeldmerk van Rutten & Welling Advocaten
26 mei 2025

Vertrouwen is snel weg, maar komt langzaam terug

We kennen allemaal de uitdrukking: “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.” Oftewel: het kost tijd om vertrouwen op te bouwen, maar het is zo weer weg.

Stel je voor: je hebt jarenlang een relatie gehad die voorbij is. Verdrietig, verwarrend – en dan moet er ook nog van alles geregeld worden. Eén van die praktische zaken is het geld op de gezamenlijke bankrekening. Jullie hebben allebei ideeën over wat daarmee moet gebeuren. En dan begint het: jullie belangen zijn niet meer hetzelfde.

En alsof dat nog niet lastig genoeg is, komt daar vaak ook wantrouwen bij kijken. Wat als jij netjes het gesprek aan wilt gaan over dat gezamenlijke geld, en je ex-partner haalt stiekem het hele bedrag weg? Dan ben je te laat – en voel je je bedrogen.

En dan komt er ineens een andere gedachte op: wat als ik het geld nu alvast weghaal, vóórdat hij/zij het doet? Dan heb ik het in elk geval veiliggesteld. Begrijpelijk? Ja. Verstandig? Nee.

Macht pakken, vertrouwen verliezen

Op korte termijn lijkt het misschien slim: jij was de eerste, dus je hebt het geld. Maar wat gebeurt er daarna? Jij hebt precies gedaan waar je bang voor was dat de ander het zou doen. Daarmee gooi je het laatste restje vertrouwen overboord. En dat vertrouwen komt vaak niet meer terug.

Maar de bankrekening is meestal nog maar het begin. Er moeten nog veel meer afspraken worden gemaakt – over spullen, over het huis, en als er kinderen zijn, over hun zorg en opvoeding. Als er geen vertrouwen meer is, worden al die gesprekken lastiger, stroever en emotioneler. Alles gaat meer tijd kosten, meer geld, en het zorgt voor meer stress.

Een verkeerde zet met grote gevolgen

Soms moedigen mensen elkaar aan om toch maar “voor de zekerheid” het geld weg te halen. Helaas geven ook sommige advocaten dat advies. Dat is niet alleen onverstandig, het is ook onprofessioneel.

Dat bleek ook in een recente uitspraak van het Hof van Discipline (de tuchtrechter voor advocaten). In een zaak van 16 mei 2025 kreeg een advocaat (terecht) een tik op de vingers. Deze advocaat had zijn cliënt aangeraden om alvast het gezamenlijke geld over te maken naar een eigen rekening. De tuchtrechter vond dat de advocaat zijn cliënt juist had moeten helpen om géén fouten te maken waar je later spijt van krijgt.

Wat kun je wél doen?

In moeilijke situaties is het heel begrijpelijk dat je het zekere voor het onzekere wilt nemen. Maar juist dan is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van je acties. Zoek een professional die je helpt met het nemen van verstandige stappen – iemand die verder kijkt dan alleen de korte termijn.

Want vertrouwen dat weg is, krijg je niet zomaar terug. En dat kan alles veel ingewikkelder maken dan nodig.

Gerelateerde artikelen