Als werkgever bepaal ik hoe mijn werknemer zich ziek moet melden. Ik bepaal zelf wel of hij/zij wel echt ziek is. Werkt het zo? Dat zou fijn zijn voor de werkgever, maar minder voor de werknemer. Het is een veelvoorkomende misvatting bij werkgevers dat zij nooit loon hoeven te betalen als de werknemer zich niet of niet correct heeft ziekgemeld.
Hoe werkt het nu precies?
Wat zegt de wet?
De wet bepaalt in artikel 7:629 lid 1 BW dat de werknemer gedurende 104 weken recht op (ten minste 70% van het) loon behoudt indien hij de bedongen arbeid niet heeft verricht. Voorwaarde is wel dat hij in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte daartoe verhinderd was.
De enige vraag die juridisch relevant is voor de loondoorbetaling bij ziekte is dus: kon de werknemer zijn eigen werk niet (volledig) doen, als gevolg van ziekte.
En de bedrijfsregels over ziekmelding dan?
Rechtspraak: ziekmelding conform regels is niet nodig
Uit de rechtspraak blijkt dat voor het recht op doorbetaling van het loon, het niet nodig is dat de werknemer zich op de door de werkgever voorgeschreven wijze heeft ziekgemeld.
Bedrijfsarts
Weet de werkgever dat de werknemer ziek is, dan moet hij – ook al heeft de werknemer zich niet of niet correct ziek gemeld – de bedrijfsarts inschakelen. Die verplichting is er ook als de werkgever moest beseffen dat de werknemer mogelijk ziek was. Alleen de bedrijfsarts kan en mag vaststellen of de werknemer ziek is.
De werkgever mag dus niet zeggen: werknemer je meldt je niet (correct) ziek, dus dan ben je voor mij niet ziek en betaal ik jouw loon niet.
Als de werknemer na een oproep niet bij de bedrijfsarts verschijnt, dan kan de werkgever – nadat hij de werknemer heeft gewaarschuwd – het loon opschorten (artikel 7: 629 lid 3 BW). De werknemer moet dan gelijk met die waarschuwing opnieuw worden opgeroepen. Op het moment dat de werknemer alsnog de bedrijfsarts bezoekt én de werknemer wordt arbeidsongeschikt verklaard, dan eindigt de loonopschorting en herleeft de verplichting van de werkgever om vanaf het moment van afwezigheid het loon te betalen.
Let op: een loonopschorting is niet hetzelfde als een loonstop. Het is belangrijk om de juiste term te gebruiken in de communicatie met de werknemer.
Deskundigenoordeel UWV
Als de werkgever niet weet of de werknemer (mogelijk) ziek is, dan kan de werkgever de bedrijfsarts niet inschakelen om vast te stellen of de werknemer inderdaad wegens ziekte zijn eigen werk niet (volledig) kan doen.
Daarom moet de werknemer – als de werkgever de arbeidsongeschiktheid betwist / zou kunnen betwisten – als hij bij de rechter een loonvordering instelt, een deskundigenoordeel van het UWV inbrengen (artikel 7: 629a lid 1 BW). Een dergelijk UWV-oordeel, waaruit volgt dat de werknemer inderdaad ziek is en daardoor zijn werk niet kan doen, hoeft niet als dat niet van de werknemer verlangd kan worden.
Uit de rechtspraak volgt dat in spoedprocedures en in verzoekschriftprocedures vaak geoordeeld wordt dat een deskundigenoordeel niet verplicht is. De rechter neemt dan de loonvordering in behandeling en kijkt aan de hand van andere aangedragen feiten en omstandigheden of kan worden vastgesteld dat de werknemer als gevolg van ziekte zijn werk niet kon doen. Zo ja, dan moet het loon alsnog doorbetaald worden. Zo nee, dan wordt de loonvordering afgewezen.
In laatstbedoelde gevallen kan in hoger beroep alsnog een deskundigenoordeel door de werknemer worden ingebracht. De verzekeringsartsen van UWV stellen – zo blijkt uit de praktijk en uit de rechtspraak – ook maanden later nog vast of een werknemer destijds door ziekte zijn werk niet kon doen.
Wettelijke verhoging, wettelijke rente en buitengerechtelijke incassokosten
Wijst de rechter een loonvordering toe, dan zal de werkgever ook veroordeeld worden tot betaling van de wettelijke verhoging, de wettelijke rente en de buitengerechtelijke incassokosten. Die wettelijke verhoging kan oplopen tot 50% van het niet betaalde bruto loon.
Dus
Meldt een werknemer zich niet correct ziek, schakel dan altijd de bedrijfsarts in en wacht niet af! Ook als een werknemer zich niet ziek meldt en je vermoedt dat er mogelijk sprake is van ziekte, schakel dan de bedrijfsarts in.
Overweeg je als werkgever om een sanctie aan de werknemer op te leggen in verband met (vermeende) arbeidsongeschiktheid of re-integratie? Verschijnt een werknemer zonder afmelding niet op zijn werk? Bel of mail dan eerst met de sectie arbeidsrecht van RxW Advocaten. Wij zullen u adviseren en van tips voorzien.