Bescherming van het advocatenberoep? Waarom, de advocaat klaagt heus wel zelf… of niet?
Toch is het belangrijker dan het misschien klinkt.
Waar gaat het over?
Er is een verdrag tot stand gekomen ter bescherming van het advocatenberoep.
Het verdrag moet nog worden geratificeerd door minimaal 6 landen.
De landen die aan dit verdrag kunnen meedoen, zijn de landen van de Raad van Europa. Dit zijn nu 46 staten. Onder andere Canada, de VS en Japan kijken mee.
Deze Raad van Europa kent u misschien van het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Wat staat er op het spel?
Advocaten spelen een cruciale rol in onze rechtsstaat: zij staan mensen bij in juridische kwesties en zorgen ervoor dat iedereen een eerlijke kans krijgt. Om dit goed te kunnen doen, moet een cliënt volledig vrijuit kunnen praten met zijn of haar advocaat. Alles wat besproken wordt, moet vertrouwelijk blijven. Die vertrouwelijkheid is niet zomaar een afspraak, het is wettelijk vastgelegd, onder meer via de geheimhoudingsplicht.
Toch komt deze vertrouwelijkheid – en de onafhankelijkheid van advocaten – steeds vaker onder druk te staan. In Nederland bijvoorbeeld, worden sommige advocaten geconfronteerd met intimidatie of agressie, simpelweg omdat ze een bepaalde cliënt of mening verdedigen.
Aan de andere kant probeert de Nederlandse Staat (het Openbaar Ministerie) ook steeds aan de rechten en plichten van advocaten te “knabbelen”. Zo zou het Openbaar Ministerie graag de telefoon van een advocaat meer willen afluisteren dan is toegestaan.
En het speelt niet alleen in Nederland. In de VS verbood de regering-Trump op een gegeven moment dat advocaten bepaalde tegenstanders van de overheid nog mochten bijstaan. In Turkije is een advocaat gearresteerd omdat hij een politiek persoon verdedigde.
Het is duidelijk dat, als we in Europa de rechtsstaat overeind willen houden, het verstandig is om als samenleving hier kritisch naar te kijken.
Wat doet het verdrag?
Het nieuwe verdrag moet deze zorgwekkende ontwikkelingen tegengaan. Het legt vast dat overheden moeten garanderen dat advocaten hun werk veilig, onafhankelijk en in volledige vertrouwelijkheid kunnen doen. Een advocaat moet vrij zijn om het standpunt van zijn cliënt te verdedigen, zonder angst voor vervolging of bemoeienis van de staat.
Kortom: het verdrag beschermt niet alleen advocaten, maar vooral de rechten van iedereen die juridische hulp nodig heeft.
Wilt u in alle rust en vertrouwen uw situatie bespreken? Neem gerust contact met ons op.