Rood beeldmerk van Rutten & Welling Advocaten
29 juli 2024

De nieuwe Wet vaste huurcontracten

Per 1 juli 2024 zijn er wijzigingen opgetreden voor verhuurders en huurders van woonruimten. Vanaf die datum geldt namelijk de Wet vaste huurcontracten en de Wet betaalbare huur.

Mijn collega mr. Thomas Vis gaf aan in zijn blog van 6 juni 2023 dat wij u op de hoogte zouden houden over de (toen nog voorgenomen) wijzigingen in het huurrecht. Belofte maakt schuld. Ik zet de belangrijkste wijzigingen daarom deze week voor u op een rijtje.

Vandaag leg ik uit wat de Wet vaste huurcontracten inhoudt. Later deze week volgt een blog over de Wet betaalbare huur.

Wet vaste huurcontracten

Vaste huurcontracten zijn vanaf 1 juli 2024 weer de norm. Tot 1 juli was het voor verhuurders mogelijk om tijdelijke huurcontracten aan te bieden aan huurders. Zo’n tijdelijk huurcontract mocht dan maximaal 2 jaar duren als het om een zelfstandige woonruimte ging en maximaal 5 jaar als het om een niet zelfstandige woonruimte ging. Na verloop van die periode ging de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd doorlopen.

Huurcontracten die op 1 juli 2024 of daarna worden gesloten, gelden direct voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat de huurovereenkomst niet zonder meer door verhuurder kan worden opgezegd. In tegenstelling tot de opzegging van huurder, moet de opzegging van verhuurder namelijk één van de door de wet voorgeschreven opzeggronden bevatten.

Die opzeggronden zijn vrij beperkt en opzeggen op een andere grond, is simpelweg niet mogelijk. De huurbescherming die een huurder aanvankelijk dus pas na twee respectievelijk vijf jaar genoot, krijgt hij dus nu direct bij aanvang van de huurovereenkomst.

De nieuwe wet zou geen echte wet zijn als er geen uitzonderingen waren op de regel. Natuurlijk heeft niet iedere huurder evenveel belang bij een vast huurcontract. Voor bepaalde categorieën personen wijkt de wet daarom af van de norm. Denk daarbij aan onder andere:

  • Studenten die tijdelijk huren voor hun studie;
  • Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie tijdelijk elders moeten wonen;
  • Huurders die een tweede kans krijgen, nadat het eerste huurcontract wegens een tekortkoming door verhuurder is beëindigd;

Natuurlijk kan een verhuurder ook een individueel belang hebben bij het tijdelijk verhuren van zijn woning. Als verhuurder tijdelijk wegens werk, studie of vakantie afwezig is, mag hij zijn woning tijdelijk verhuren. Dit moet dan wel goed in de overeenkomst worden vastgelegd door middel van de zogeheten diplomatenclausule.

Tot zover de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot de Wet vaste huurcontracten. Heeft u hier vragen over, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Gerelateerde artikelen