Rood beeldmerk van Rutten & Welling Advocaten
1 augustus 2024

De nieuwe Wet betaalbare huur

Eerder deze week schreef ik een blog over de Wet vaste huurcontracten. Zoals aangegeven, is deze wet niet de enige nieuwe huurwet die sinds 1 juli 2024 voor de huur van woonruimten geldt.

Naast de Wet vaste huurcontracten is per 1 juli 2024 ook de Wet betaalbare huur in werking getreden. In dit artikel zal ik de kernpunten van deze nieuwe wet toelichten.

Wet betaalbare huur

Met de Wet betaalbare huur beoogt de wetgever te zorgen voor meer betaalbare huurwoningen en kamers. Het is niets nieuws onder de zon dat de huurprijzen de afgelopen tijd volgens huurders behoorlijk de spuigaten zijn uitgelopen.

De kwaliteit van een huurwoning wordt bepaald aan de hand van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit werkt als volgt:

De kwaliteit van een huurwoning wordt gemeten aan de hand van punten. Voor diverse aspecten worden punten aan een woonruimte toegekend. Denk hierbij aan de oppervlakte van de woning, de energieprestaties, de aanwezigheid van verschillende sanitaire voorzieningen en de WOZ-waarde. Hoe meer punten, hoe hoger de huurprijs mag zijn.

Met de invoering van de Wet betaalbare huur, is het maximaal aantal punten in het WWS verhoogd tot 186. Voorheen lag dit maximum op 143 punten. Voor woningen die binnen dit maximum vielen, waren verhuurders gebonden aan een maximale huurprijs. Huurwoningen met een puntenaantal boven 143 werden niet gereguleerd, waardoor verhuurders een huurprijs konden vragen die zij wilden.

Met de verhoging komt er – naast de sociale sector en de vrije sector – een nieuwe sector bij: de middenhuur. Dat zijn woningen met 144 tot en met 186 punten. Die woningen worden dus vanaf 1 juli ook gereguleerd en verhuurders van dergelijke woningen zijn dus verplicht zich aan de maximale huurprijs te houden. Bij 186 punten hoort een maximale huurprijs van € 1.157,95. Dat moet er dus voor zorgen dat er meer betaalbare huurwoningen bijkomen, aldus de regering.

Vóór 1 juli 2024 gold verder dat de maximale huurprijs afdwingbaar was. Dat betekent dat het initiatief om de huurprijs te verlagen, bij huurder lag. Huurder kon de huurprijs – binnen door de wet gestelde termijnen – laten toetsen bij de huurcommissie of door de rechter. Huurders maakten hiervan echter maar weinig gebruik, veelal uit angst om de woonruimte te verliezen.

Vanaf 1 juli geldt dat het WWS dwingend is. Dat betekent dat verhuurders verplicht zijn zich te houden aan de maximale huurprijs die past bij de kwaliteit van de huurwoning. Vanaf 1 januari 2025 moeten verhuurders een puntentelling bij de huurovereenkomst voegen. Sinds 1 januari 2023 kunnen gemeenten al handhavend optreden tegen ongewenste huurpraktijken. Vanaf 1 januari 2025 hebben gemeenten ook nog de bevoegdheid om te handhaven tegen te hoge huurprijzen, bijvoorbeeld door middel van boetes.

Slot

Er is sinds 1 juli dus veel veranderd voor verhuurders en huurders van woonruimten. De belangrijkste wijzigingen met betrekking tot de Wet betaalbare huur heb ik in dit artikel op een rijtje gezet.

Heeft u over de Wet betaalbare huur en de Wet vaste huurcontracten vragen, of heeft u vragen over andere huurkwesties, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Gerelateerde artikelen