Een werknemer met een chronische ziekte hoeft deze informatie niet te verstrekken tijdens de sollicitatieprocedure, mits er geen verband is tussen de ziekte en de functie-eisen. Dit is recentelijk bevestigd in een uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.
De situatie
De werknemer kampt sinds 2011 met psychische klachten die chronisch van aard zijn. Het gaat hierbij om PTSS en een angststoornis. Ondanks deze klachten is de werknemer – na het ondergaan van een medische keuring – in 2019 aan de slag gegaan als ambtenaar in de functie van beveiliger bij de afdeling Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). Tijdens zijn dienstverband bij DV&O is hij meermaals en voor langere periodes ziek geweest vanwege de chronische klachten.
Op 1 juli 2023 viel de werknemer opnieuw volledig uit. De bedrijfsarts gaf in september 2023 aan dat de werknemer drie keer vier uur per week aangepast werk kon verrichten. Kort hierna gaf de werknemer aan dat dit niet goed ging.
Op 9 november 2023 heeft hij, tijdens ziekte, voor een lichtere functie gesolliciteerd bij een andere werkgever. Daar werd hij aangenomen en begon vervolgens op 2 januari 2024 met zijn nieuwe baan. De werknemer was tussentijds door de bedrijfsarts van DV&O volledig hersteld en volledig arbeidsgeschikt verklaard voor zijn nieuwe functie. Niet veel later, namelijk op 15 januari 2024, heeft hij zich ziek gemeld bij zijn nieuwe werkgever.
De nieuwe werkgever verzocht het hof onder andere (1) een datum vast te stellen waarop de arbeidsovereenkomst met de werknemer eindigt, zonder rekening te houden met de opzegtermijn, (2) te verklaren dat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of nagelaten en daarom geen recht heeft op een transitievergoeding en (3) te verklaren dat de werknemer vanaf 2 januari 2024 geen recht heeft op loon bij ziekte of slechts recht heeft op een gedeeltelijke betaling.
Arbeidsongeschikt
Tijdens de sollicitatieprocedure bij de rechtbank heeft de werknemer niets verteld over zijn medische situatie. Daarnaast heeft hij ook niet verteld dat hij op dat moment arbeidsongeschikt was. De werknemer besloot deze informatie achter te houden vanwege eerdere negatieve ervaringen, waarbij hij niet werd aangenomen als hij zijn medische situatie wel vermeldde.
Meldingsplicht
De nieuwe werkgever is van mening dat de werknemer had moeten melden dat hij chronische psychische klachten had. Volgens de werkgever wist de werknemer, of had in ieder geval moeten begrijpen, dat hij ongeschikt was voor de functie. Daarom vindt de werkgever dat de werknemer dit tijdens de sollicitatieprocedure had moeten bespreken.
Oordeel van het Gerechtshof
Het hof heeft – net als de kantonrechter – geoordeeld dat er om twee redenen geen grond is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
- Er is sprake van een opzegverbod, waardoor de arbeidsovereenkomst niet kan worden ontbonden. De uitzondering op dit verbod is in dit geval niet aan de orde.
- De werknemer hoefde tijdens de sollicitatieprocedure geen informatie te verstrekken over zijn medische situatie en zijn arbeidsongeschiktheid. Dit komt doordat hij chronisch ziek is en zijn medische situatie niet ervoor zorgt dat hij niet voldoet aan de specifieke functie-eisen.
Bescherming
Het hof heeft geoordeeld dat de werknemer niet wist of had moeten begrijpen dat zijn ziekte hem ongeschikt maakte voor de functie waarop hij solliciteerde. Het hof stelt dat het onjuist zou zijn om te eisen dat iedere chronisch zieke een mededeling moet doen van zijn chronische ziekte bij een sollicitatie, enkel omdat de kans op ziek worden groter is. Dat zou dan ook gelden als de ziekte of het risico op ziek worden niets te maken heeft met de functie. Dit vindt het hof niet juist en is in strijd met de bescherming die de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte wil bieden aan chronisch zieke werknemers.
Ziekte maakt werknemer niet ongeschikt
De werknemer heeft niet een ziekte die hem ongeschikt maakt voor de functie. Er is geen reden om ervan uit te gaan dat hij de functie niet volledig kan uitvoeren wanneer hij weer is hersteld. Dat kon hij bij zijn vorige functie als complexbeveiliger na periodes van ziekte immers ook. De huidige functie van de werknemer is minder zwaar dan zijn vorige functie. Daarom stelt het hof dat de werknemer goed heeft ingeschat dat zijn chronische ziekte geen probleem zou vormen.
De beslissing
Het hof gaat niet met de verzoeken van de werkgever mee en wijst deze dan ook af. Het hof heeft geoordeeld dat de werknemer niet verwijtbaar heeft gehandeld, de arbeidsovereenkomst blijft bestaan en hij recht heeft op doorbetaling van zijn loon.
Dit betekent natuurlijk niet dat een chronisch zieke nooit een meldingsplicht heeft. Of de chronisch zieke werknemer deze informatie moet verschaffen tijdens de sollicitatieprocedure, is dus afhankelijk van de vraag of zijn medische situatie niet ervoor zorgt dat hij niet voldoet aan de specifieke functie-eisen. Als de ziekte verband houdt met de functie, dan moet dat gemeld worden. Zo kan werken op een boerderij tot onoverkomelijke problemen zorgen voor iemand met astma.
Zit u in een soortgelijke situatie of heeft u een andere vraag, neemt u dan contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag verder!