Rood beeldmerk van Rutten & Welling Advocaten
4 november 2024

Ben jij ondernemer en heb jij een webshop? Let dan op!

Een belangrijke vraag die onlangs is opgeworpen, betreft of de tekst op de bestelknop van Bol.com: ‘bestelling plaatsen’ aan de wettelijke informatieplicht voldoet.

De zaak Bol.com en de vraag om duidelijkheid

In deze zaak had een consument bij Bol.com producten besteld en de bestelling afgerond door op een knop te klikken met de tekst “bestelling plaatsen.” Ze koos ervoor om achteraf te betalen, maar heeft uiteindelijk niet betaald. Bol.com eiste betaling en de rechter moest oordelen of de tekst “bestelling plaatsen” op de bestelknop voldoende duidelijk maakte dat er een betalingsverplichting ontstond.

Europese wetgeving

Het Europese Hof van Justitie heeft eerder geoordeeld dat bij deze zogenoemde bestelknopbepaling alleen de tekst op de knop zelf telt, niet de informatie die eerder in het bestelproces is gegeven. De tekst moet daarom ondubbelzinnig aangeven dat de consument door te bestellen ook verplicht is te betalen. Deze verwachting wordt getoetst aan de omgangstaal en het begrip van de gemiddelde consument.

Deze eis is overgenomen in het Nederlandse Burgerlijk Wetboek. In een groot aantal rechtszaken naar aanleiding van online aankopen speelt de vraag of de gebruikte bestelknop voldoet aan deze informatieplicht. De uitspraken van de rechters verschillen aanzienlijk. Daarom heeft de rechtbank Rotterdam in twee zaken prejudiciële vragen aan de Hoge Raad voorgelegd.

De uitspraken van de Hoge Raad: niet helder genoeg

De Hoge Raad oordeelde dat termen als “bestelling plaatsen” en “bestelling afronden” niet voldoende duidelijk maken dat er een betalingsverplichting aan de bestelling kleeft. Voor de meeste consumenten legt deze knop geen directe link naar betalen en dit schiet tekort volgens de Europese consumentenregels. De gevolgen hiervan zijn groot: de rechter kan de koopovereenkomst deels of volledig vernietigen. In dat geval moet de consument het product teruggeven en krijgt hij zijn geld terug.

Praktische gevolgen voor webshops en rechters

Dit oordeel heeft gevolgen voor webshops, omdat zij nu mogelijk hun bestelknoppen moeten aanpassen om misverstanden te voorkomen. Voor de rechter betekent het dat, als een zaak over zo’n onduidelijke bestelknop gaat, de koopovereenkomst geheel of gedeeltelijk kan worden vernietigd, afhankelijk van de situatie.

Conclusie: duidelijke taal op de bestelknop is essentieel

Deze uitspraak onderstreept hoe belangrijk het is dat een bestelknop duidelijk laat zien dat een bestelling ook een betalingsverplichting inhoudt. Consumenten kunnen erop vertrouwen dat ze beschermd worden tegen onduidelijke bestelprocedures en verrassende betalingsverplichtingen. Voor webshops betekent dit een aansporing om de tekst op hun bestelknoppen te verduidelijken, zodat klanten altijd precies weten waar ze aan toe zijn, wanneer ze klikken.

Heeft u een online webshop? Zorg dan voor een juiste bestelknop!

Gerelateerde artikelen