PARALYMPICS 2016

Mitch Valize: Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets van me heb laten horen, maar dat betekent niet dat er de afgelopen maanden niks gebeurd is. In tegendeel zelfs. Eerst gaan we even terug naar april van dit jaar. Tijdens een training met het handbiketeam kwam ik in de afdaling hard ten val. In eerste instantie had ik alleen mijn arm gebroken en was het ook nog eens een ‘goede’ breuk en dus mocht ik nog hopen om mee te gaan naar Oostenrijk voor de HandbikeBattle. Echter, nadat mijn eigen medisch team alle röntgenfoto’s goed had bekeken, bleek de breuk toch niet zo mooi te staan en werd er daarnaast ook nog een breuk in de hand en een spierscheurtje in de pink ontdekt. Het gevolg was dat ik alsnog onder het mes moest en niet naar Oostenrijk kon afreizen.

Na een kleine twee maanden ‘rust’ was mijn arm weer volledig belastbaar en kon ik eindelijk in mijn eigen, nieuwe, op maat gemaakte handbike gaan trainen. Beter kon de zomer voor mij niet beginnen.

Het was een zomer die voor mij in het teken stond van veel en hard trainen. Niet alleen met handbiken, maar ook met mijn andere sport, zitvolleybal. Begin mei kreeg namelijk een telefoontje van de bondscoach van het paralympisch volleybalteam met de mededeling dat ik was geselecteerd voor de Nederlandse selectie. Dat betekende dus vanaf juli elke vrijdagavond met de selectie trainen in de buurt van Utrecht en één keer in de maand een weekend op trainingsstage. Gelukkig is het volleybal goed te combineren met handbiken, want ik was daarnaast ook volop aan het trainen voor mijn eerste wegwedstrijd met de handbike.

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14067664_1183000711762416_6505754892821330968_n.jpg?oh=48b8e6faa2436d9805355c562779deb9&oe=5843D63E

Deze wedstrijd, de Adelante Challenge genaamd, vond plaats op 21 augustus in Valkenburg aan de Geul. De Adelante Challenge is de laatste wedstrijd van de Nationale Handbike Competitie en wordt gekenmerkt doordat tijdens deze wedstrijd de meeste hoogtemeters worden gemaakt en de hoogste topsnelheid wordt gehaald. Voor mij was dit, zoals eerder gezegd, mijn eerste officiële wedstrijd. Eentje die ik nooit zal vergeten. Met een sterk deelnemersveld, onder andere bestaande uit de heren en dame die inmiddels in Rio de Janeiro zijn aangekomen voor de Paralympische Spelen, werd er om 12 uur ’s middags het startschot gegeven om vervolgens een uur lang de Geulhemmerberg te beklimmen. Langs de lijn stonden vrienden, familie en bekenden om mij aan te moedigen. Het weer was ideaal om te presteren, de sfeer was goed en mijn vorm was uitstekend. Na een uurtje fietsen, acht keer de Geulhemmerberg te hebben beklommen en met ruim 70 kilometer per uur door de afdaling te zijn gevlogen kwam ik als vierde over de finish op een kleine 3 minuten van de top drie. “Voor de eerste keer een uitstekend resultaat”, aldus mijn trainer en coach.

Inmiddels is de focus weer een beetje meer richting het volleybal gelegd. Deze week starten de trainingen weer bij mijn club, BVC Holyoke, waar we ook dit jaar weer gaan voor het landskampioenschap. Daarnaast staat in het laatste weekend van september nog een interlandweekend gepland tegen Italië. En niet te vergeten, deze week beginnen de Paralympische Spelen! Aanstaande vrijdag, 9 september, begint het paralympisch zitvolleybaltoernooi in Rio met de finale op zondag 18 september om 18.00 uur Nederlandse tijd. Als je naar de wereldranglijst kijkt, zijn Iran, Bosnië & Herzegovina en Brazilië de grote kanshebbers voor eremetaal bij de mannen.

Daarnaast ga ik natuurlijk ook de prestaties van de Nederlandse handbikers volgen, met speciale aandacht voor Jetze Plat, Tim de Vries en Johan Reekers, de Nederlanders die uitkomen in dezelfde klasse als waar ik ook in fiets. Waar bij de Olympische Spelen eerst de wegwedstrijd werd gereden en een paar dagen later pas de tijdrit is het bij de Paralympics precies andersom. Op woensdag 14 september start vanaf 15.40 uur Nederlandse tijd de individuele tijdrit en een dag later wordt om 15.30 uur Nederlandse tijd gestreden om Goud bij de wegwedstrijd. Jetze is een van de favorieten voor een medaille, maar niet alleen bij het handbiken.

Jetze Plat is de enige Nederlandse atleet die in twee verschillende disciplines uitkomt. Naast handbiken doet hij namelijk ook mee aan de triatlon. Op zaterdag 10 september start Jetze om 17.20 uur Nederlandse tijd aan de triatlon met eerst 750 meter zwemmen, gevolgd door 20 km fietsen (of handbiken) en daarna nog 5 km hardlopen (of wheelen). Jetze is regerend wereldkampioen in zijn klasse en dus de torenhoog favoriet voor het goud in Rio.

De komende weken is er dus lekker veel aandacht voor de paralympische sporten en sporters. Zo zijn er elke dag meerdere programma’s op de tv en wordt er heel veel sport live uitgezonden via onder andere nos.nl. Ik zal dan ook de nodige uurtjes voor de tv of met de laptop op schoot doorbrengen. Een leuke afwisseling tussen zelf trainen voor alles wat komen gaat en naar mijn grote helden kijken die gaan schitteren in Rio. Ik weet zeker dat het twee fantastische weken voor Team NL gaan worden met heel veel medailles. Allemaal kijken dus!

In de rechtszaal van het geweten wordt altijd zitting gehouden.
Goede kennis van de klant komt de kwaliteit van de advisering ten goede en genereert toegevoegde waarde.